Sihteeristö


Kaikki YK:n työntekijät ovat sen sihteeristön jäseniä. Sihteeristöä johtaa pääsihteeri, jota avustaa YK:n päivittäiset työt tekevä kansainvälinen virkamieskunta. Sihteeristö palvelee YK:n muita elimiä ja hallinnoi niiden ohjelmia sekä politiikkaa

 

             un 50 years.gif (46187 bytes)
Kansainvälisen yhteistyön tuloksena syntyneen sihteeristön tornitalon on suunnitellut ryhmä maailmankuuluja arkkitehtejä yhdysvaltalaisen Wallace K. Harrisonin johdolla.

 

Sihteeristö

  • kerää ja valmistelee taustatietoa eri ongelmista, joiden perusteella hallitusten delegaatiot tekevät suosituksia

  • toimeenpanee YK:n elinten päätökset

  • järjestää kansainvälisiä konferensseja

  • kääntää puheita ja asiakirjoja YK:n virallisille kielille

 

 


Sihteeristön jäsenet kokoavat ja valmistelevat taustatietoja monenlaisista ongelmista, jotta hallitusten valtuuttamat edustajat voivat tutkia tosiasioita ja tehdä niiden pohjalta suosituksia. Sihteeristö auttaa sitten YK:n päätösten toteuttamisessa.

Kokonaisuudessaan YK-järjestelmä - siis New Yorkin sihteeristö, paikalliset YK-toimistot sekä erityisjärjestöt ja -ohjelmat - työllistää yli 50 000 ihmistä kaikkialla maailmassa. Noin 4 500 heistä on työssä New Yorkin päämajassa. "Kulissien takana" työskentelee talousihmisiä, lakimiehiä, kirjastonhoitajia, tulkkeja ja monen muun eri alan asiantuntijoita. Jotta sihteeristössä olisi varmasti työntekijöitä kaikilta maailman alueilta, YK palkkaa pätevää väkeä niin monesta maasta kuin mahdollista. Virkamiesten palkkauksessa käytetään säännönmukaisesti hakumenettelyä ja haastatteluja. YK:n henkilökuntaosasto pitää luetteloa sopivista hakijoista ja kuka hyvänsä pätevä henkilö voi hakea töitä sihteeristössä.

Lisätietoa englanniksi: http://www.un.org/documents/st.htm